Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

BERATI

Αφήνοντας το σουρεαλιστικό τοπίο του Patos, φτάνουμε στην ομορφότερη πόλη του ταξιδιού: το Berati. Το όνομά της σημαίνει «Χίλια Παράθυρα» και το πήρε από την παλιά πόλη, στην οποία τα παράθυρα φαίνονται χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Το Berati ξαφνιάζει από την αρχή. Υπάρχει μια οργανωμένη πλατεία για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Η διαδρομή
μέχρι το κάστρο και την Ακρόπολη θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. Το ότι βρισκόμαστε σε μη τουριστική χώρα μας το θυμίζει η έλλειψη άλλων τουριστών και μερικά φτωχοντυμένα παιδιά που ζητούσαν «πενήντα λεπτά».


Στις παρυφές του κάστρου – στην καρδιά της τουριστικής περιοχής - δεσπόζει μια ορθόδοξη εκκλησία, χωρίς σταυρό στον τρούλο. Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπαίναμε αυτόματα στη νοοτροπία του τουρίστα, εξερευνώντας το κάστρο και φωτογραφίζοντας τη θέα. Η έκταση όμως μπροστά μας είναι μια τεράστια αλάνα με εγκαταστάσεις παιδικής χαράς, ενώ πίσω από την εκκλησία πέφτουμε σε μια παρέα ντόπιων γυναικών ξαπλωμένες στο γρασίδι. Σχεδόν πιο ξαφνιασμένες από εμάς, σταματάνε τις συζητήσεις και το πλέξιμο.

Δεν μπαίνουμε σε μια τουριστική περιοχή που ανήκει δικαιωματικά στους επισκέπτες και όπου είναι φυσικό να περιδιαβαίνουμε αδιάκριτα και να βγάζουμε φωτογραφίες. Εισβάλουμε σε μια καθημερινότητα, σε έναν παράξενο μεν, αλλά παρόλα αυτά ιδιωτικό χώρο κάποιων. Ίσως το Berati να προοριζόταν κάποτε για τουριστικό θέρετρο – το αποδεικνύουν τα σημάδια των υποδομών του - αλλά από τότε κύλησε αρκετός χρόνος και η ζωή απέκτησε άλλους ρυθμούς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα «τουριστικά γονίδια» δεν λειτούργησαν – και από τις δυο πλευρές.

Εμείς μεν τελικά σκορπίσαμε φωτογραφίζοντας τη θέα και κάποιες ντόπιες άπλωσαν «τουριστική πραμάτεια»: κυρίως, κεντητά με βελονάκι.




Το κάστρο του Berati είναι πανέμορφο και η θέα εκθαμβωτική. Οι μακρινές οροσειρές, η κοιλάδα, ο ποταμός Αώος – πρασινογάλαζος όπως σε όλη μας τη διαδρομή - περνούσε από κάτω μας διασχίζοντας την παλιά και τη νέα πόλη. Αργότερα θα βλέπαμε κι από κοντά, ότι το Berati είναι μια πόλη αρκετά κοντά στο τυπικό ευρωπαϊκό στιλ με την έννοια ότι η παλιά πόλη χωρίζεται από τη νέα, ενώ η διαδρομή γύρω από το λόφο της Ακρόπολης περιβάλλεται από μερικά υπέροχα σοκάκια και αρχοντικά.


Ο λόφος στο οποίο είναι χτισμένα το κάστρο, η Ακρόπολη, είναι γεμάτος πεύκα, αλλά αρκετές πινελιές θύμιζαν συνεχώς την ιδιωτική του υπόσταση. Στην Ακρόπολη κάποιος τάιζε πάπιες και κότες ενώ παραπέρα η γυναίκα του έπαιζε με την κορούλα τους. Μια καμπουριασμένη γριά προχωρούσε στην Ακρόπολη λες και ήταν η αυλή του σπιτιού της. Ενώ προχωρούσαμε στις πολεμίστρες, βρισκόμασταν σε απόσταση λίγων μέτρων από κήπους με ζαρζαβατικά και νοικοκυραίους που ξεκουράζονταν στις αυλές των σπιτιών τους.

Υπήρχαν όμως και μερικές αμιγώς «βαλκανικές» πινελιές: Τα ενδότερα του κάστρου είναι πάλι γεμάτα σκουπίδια· σε ένα τοίχο του κεντρικού του μέρους βρίσκεται ζωγραφισμένο ένα τέρμα ποδοσφαίρου· στην κορυφή της Ακρόπολης είναι στημένες αντένες τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας· η μια πλαγιά του λόφου είναι γεμάτη μπάζα. Αργότερα, στην πόλη βλέπουμε έναν αρχαιολογικό χώρο να αποτελεί το όριο ενός γηπέδου μπάσκετ. Πρόκειται για την πρώτη αίσθηση ότι αν θέλουμε να δούμε από που έρχονται μερικές από τις καταβολές μας, είναι καλύτερο να κοιτάξουμε στο χώρο – όχι στο χρόνο.

Επιτρέψτε μου μια παρένθεση, ιδιαίτερα αναφορικά με τη χρησιμοποίηση μνημείων με «ασεβή» - σε βαθμό αφέλειας – τρόπο. Μου έφερε στο μυαλό μια φωτογραφία της Αψίδας Γαλερίου, η οποία στις αρχές του αιώνα χρησίμευε ως τοίχος για παράπλευρα εμπορικά και σπίτια. Υπάρχουν εγχώριες ιστορίες που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες σέβονται τα μνημεία τους και μερικοί θα υποστήριζαν ότι τα εν λόγω κτίρια ήταν σίγουρα Μουσουλμάνων – θα ταίριαζε με το θρήσκευμα των Αλβανών. Αυτό μάλλον δεν είναι αλήθεια. Προσωπικά, έχω την εντύπωση ότι αν κάποιος δε σέβεται το φυσικό του περιβάλλον – και ο Βαλκάνιος γενικά δεν το σέβεται - είναι αδύνατο να σέβεται τα μνημεία. Και αν εδώ κάνω λάθος και σεβόταν τα μνημεία, θα αποτελούσε λάθος κλίμακα αξιών. Η έλλειψη σεβασμού στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον είναι όψεις του ίδιου νομίσματος: είναι πλήρης οικειοποίηση του χώρου, χωρίς μέριμνα ούτε για το χτες (ιστορία) ούτε για το αύριο (περιβάλλον). Και πρόκειται για κάτι που συναντάμε σε ολόκληρη τη βαλκανική.

10 σχόλια:

Ecumene είπε...

Μπράβο,μπράβο.. βλέπω άλλες ημερομηνίες
και λέω και εγω απο πότε ξεκινήσατε
την εκδρομη.






Το όνομά της σημαίνει «Χίλια Παράθυρα» και το πήρε από την παλιά πόλη, στην οποία τα παράθυρα φαίνονται χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο.


Μπεράτι απ' το Βελιγράδι

1274 καταλήφθηκε η πόλη από το Μιχαήλ το Παλαιολόγο, το 1345 από τους Σέρβους και το 1417 έπεσε στα χέρια των Τούρκων που την ονόμασαν "Αρναούτ - Μπελιγκράν", δηλ. Βελιγράδι της Αλβανίας. Την εποχή αυτή το Βεράτι αποκτά μια κάποια ακμή και το 1482 γίνεται έδρα ιδιαίτερης τοπαρχίας.

http://www.live-pedia.gr/index.php/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B9

Gjatë invazionit të dytë bullgar qytetit i vihet emri Belgrade që do të thotë qytet i bardhë.
http://sq.wikipedia.org/wiki/Berati

που θα πει βέβαια στα σλάβικα Λευκή πόλη.

Πάντως τη λένε και η πόλη με τα χίλια παράθυρα.καλό ακούγεται :)

Y.Γ.O κάθε φτωχός βέβαια δεν ξέρει απο οικολογίες :)

Yannis H είπε...

Ergotelin(k)a... Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες (αν και, Εργοτελίνα χωρίς πληροφορίες, είναι σαν Μάρτης χωρίς Σαρακοστή).

Το 'Μπεράτι' πρέπει να είναι δικός μας συνδυασμός. Μάλλον οι παλιοί Έλληνες το έλεγαν Βεράτι, οι Αλβανοί το λένε Μπεράτ και εμείς τα συνδυάσαμε.

Για την ιστορία, το blog ήταν έτοιμο από τις ημερομηνίες που βλέπεις - αλλά έλεγα να το ανεβάσω γύρω στην ίδια περίοδο που έγινε το ταξίδι, Καθαροδευτεριάτικα.

Ανώνυμος είπε...

Berat for ever!!E.ZOTKAJ

Ανώνυμος είπε...

Åíá ãåíåôéêÜ ôñïðïðïéçìÝíï ïí ðïõ ó÷åäéÜóôçêå ãéá íá
ðùëçèåß ùò pet áðü åôáéñåßá ãåíåôéêÞò ìç÷áíéêÞò,
ðñïêáëåß óÜëï óå ïëüêëçñï ôïí êüóìï.

Ðñüêåéôáé ãéá ìéá ìïñöÞ ðáéäéêÞò êïýêëáò ìå ãåíåôéêÜ
ôñïðïðïéçìÝíï DNA, ç ïðïßá Ý÷åé ìåí ôï ìÝãåèïò
ðáéäéêïý ðáé÷íéäéïý, äéáèÝôåé ùóôüóï ìç÷áíéóìïýò
êáñäéáêþí ðáëìþí, áßóèçóç ôïõ ðüíïõ, áêüìç êáé áëçèéíÜ
äüíôéá. Äéáôßèåôáé óå åðôÜ äéáöïñåôéêïýò ôýðïõò.

Ôï genpet åßíáé æùíôáíü ìáóôïöüñï ðïõ áíáðíÝåé. Ç
åôáéñåßá Bio-Genica ðïõ ôï êáôáóêåýáóå, öñüíôéóå íá
ôïõ ôïðïèåôÞóåé áßìá, êüêáëá êáé ìýåò ðïõ ìðïñïýí íá
áéìïññáãÞóïõí åÜí êïðåß Ýíá ìÝñïò ôïõò. Ó÷åäéÜóôçêå
ãéá íá ðùëåßôáé óå êáôáóôÞìáôá ðáéäéêþí ðáé÷íéäéþí êáé
ü÷é êáôïéêéäßùí æþùí, áí êáé èá ðùëåßôáé ùò
êáôïéêßäéï. Ãéʼáõôü êáé äéáôßèåôáé óå ðëáóôéêÞ
óõóêåõáóßá.

Ç äéáäéêáóßá óýìöùíá ìå ôçí ïðïßá êáôáóêåõÜóôçêå ôï
genpet, ïíïìÜæåôáé "Zygote Micro Injection" êáé
áðïôåëåß óõíäõáóìü DNA, ìå ôçí åéóñïÞ óõãêåêñéìÝíùí
ðñùôåúíþí äéáöïñåôéêþí åéäþí. ×ñçóéìïðïéÞèçêå ãéá
ðñþôç öïñÜ ôï 1997, êáôÜ ôç äéÜñêåéá åñåõíþí ãéá ôïí
åíôïðéóìü êïéíþí óôïé÷åßùí áíÜìåóá óå ðïíôßêéá êáé
ìÝäïõóåò âéïêáëëéÝñãåéáò êáé áðü ôüôå óõíáíôÜôáé óôçí
êëùíïðïßçóç êïõíåëéþí, ãïõñïõíéþí, øáñéþí êáé ðéèÞêùí.
ÌÝ÷ñé óÞìåñá ÷ñçóéìïðïéåßôï óå ÷éìðáôæÞäåò, áñÜ÷íåò
êáé ðñüâáôá. Êáé ôþñá Ýñ÷åôáé ôï genpet.

To genpet äéáôçñåßôáé óôçí ðëáóôéêÞ óõóêåõáóßá ìå Ýíáí
ôýðï ÷åéìåñßáò íÜñêçò ðïõ åëÝã÷åôáé áðü óùëÞíá áðü ôïí
ïðïßïí äéï÷åôåýåôáé åéäéêÞ ðñùôåúíç. ÊÜôé ðïõ
óõíáíôÜôáé óå ðïëëÜ æþá ôùí âïñåßùí Þ óêáíäéíáâéêþí
÷ùñþí. ÁíáðíÝåé áðü åéäéêÝò ôñýðåò åîáåñéóìïý. Å÷åé
áßóèçóç ôïõ ðüíïõ; Âåâáßùò. Å÷åé åðßóçò åëÜ÷éóôåò
öùíçôéêÝò ÷ïñäÝò ðïõ ôï âïçèÜ íá öùíÜîåé üôáí íéþóåé
ôçí ïðïéáäÞðïôå åíü÷ëçóç. Äåß÷íåé ôá óõíáéóèÞìáôÜ ôïõ
ìÝóù åéäéêþí äéáöïñïðïéçìÝíùí êùäéêþí, ðïõ ôïõò
äéáêñßíåé êáíåßò áðü ôï ÷ñþìá ôïõò. Äåí ìåãáëþíåé.
Å÷åé äéÜñêåéá æùÞò áðü Ýíá ìÝ÷ñé ôñßá ÷ñüíéá êáé äåí
÷ñåéÜæåôáé ìðáôáñßåò. Ôá ìáëëé=

Ανώνυμος είπε...

berati is the most beautiful city in albania.

Ανώνυμος είπε...

eyxaristo gia tis foto.den ksero an gnorizete oti mesa sto kastro yparxoun 42 ekklisies.eno stin pio omorfi,toy agiou mixail,stin pio apokrimni pleyra stous propodes tou kastrou vrethikan oi poli spanioi kodikes tou berati grammenoi me xrysa grammata.episis stis ekklisies yparxoun eikonografies 1 spoudaiou eikonografou toy onoufriou.thanks k pali.mixail gabici

lepurushi είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ !!!!!!!!!!!!1ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΥΚΛΟΥΣ !!!!!!!!!!ΑΝΤΡΕΣ ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ !!!!!! ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΘΗΤΟ+ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!

Unknown είπε...

OLI AFTI I ISTORIA ME THS DIAFORES ONOMASIES ME SIGHORITE ALA EINAI MALAKIES.I POLI MAS LEGETE BERAT KAI EINAI PANEMORFI KAI DEN TI GNORIZIS ME MIA EKDROMI.PREPI NA ZHSHS EKEI GIA NA TO GNORIZHS.OSO GIA TA FTOHOPEDA AFTA IPARHOYN PANTOY KAI DEN ENOHLOYN KANENAN,AMA THES TOYS DOSEIS ENA PENHNTA LEPTO KALOS.EFHARISTO PANTOS GIA THN ANAFORA STHN POLI MAS.

Durim είπε...

IME APO ENA KORJO TU BERATI. PRAGMATI I POLI,MU INE POLI OMORFI.OMOSH DHIAFONO ME OSA GRAFETE PERI SERBON.DHEN INE ECI.TEΛOΣ.EΦKAPIΣTO.

Ανώνυμος είπε...

katarxas ta onomata pou grafi to palikarh eisxeioun kai pragmati einai panemorfi poli kai gia na girisis olo to kastro theli peripou 2:30 wres gia na dis oli tin omorfia tou.
episis an pate pote aksizi na pate kai sto mousio mesa sto kastro kai stin eklisia pou vriskete akrivos kato apo to kastro anamesa sta vraxeia.
kai to kalo 8a eitan na tin proexane ligw pio poli na kanoun sintirisis sta agalmata giati einai mia istoria kai oxi mlkies