Στις πλευρές των δρόμων και σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο υπάρχουν μικρά μνημεία με φωτογραφίες ατόμων. Πρόκειται για αναθηματικά μνημεία – σαν τα δικά μας εκκλησάκια.
Ο τεράστιος αριθμός τους, αλλά και η οδική συμπεριφορά δημιουργούν την αίσθηση ότι η ζωή εδώ παραείναι φθηνή. Το τυπικό προσπέρασμα δεν σημαίνει ότι μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα, αλλά και ότι το μισό αυτοκίνητο βγαίνει από το δρόμο (λόγω στενότητας), ενώ αναπτύσσεις ταχύτητα κορνάροντας.
Σχεδόν όλα τα μνημεία αφορούν άντρες. Οι γυναίκες είναι απούσες από κάποια μέρη στην Αλβανία. Η θέση πίσω από το τιμόνι είναι ένα από αυτά. Η εξαίρεση των γυναικών από την κοινωνία της ισότητας ήταν κοινός κανόνας στα πρώην κομμουνιστικά κράτη, αλλά στην Αλβανία, λόγω θρησκεύματος, υπήρξε ισχυρότερη. Σε μερικές οικογένειες, οι γυναίκες δεν τρώνε καν με τους άντρες. Με την έξοδο των Αλβανών στην Ευρώπη, η θέση της γυναίκας έχει μπει σε μια πορεία αναβάθμισης. Γνωρίσαμε Αλβανίδες που έχουν ζήσει χρόνια στην Ελλάδα (ευγενέστατες και πολύ χαρούμενες που έβλεπαν Έλληνες) οι οποίες μοιράζονται πλέον ελάχιστα με τις τυπικές γυναίκες της χώρας τους.
Ένα άλλο πράγμα που λείπει από την Αλβανία είναι η διασκέδαση. Δεν λείπουν μόνο τα τυπικά μπαράκια, οι καφετέριες και τα κλαμπ, αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Σημαντική εδώ είναι και η έλλειψη φωτός. Οι δρόμοι στα χωριά και σε αρκετές περιοχές των πόλεων δεν ηλεκτροδοτούνται, ενώ η ένταση των λαμπτήρων είναι αισθητά χαμηλότερη – λόγω χαμηλότερης ισχύος. Οι θαμποί, σχεδόν κίτρινοι λαμπτήρες, σε κάνουν ν' αναρωτιέσαι για την πρώτη εντύπωση ενός Αλβανού που έφτανε στην Ελλάδα. Οι νυχτερινές πόλεις μας πρέπει να φάνταζαν εξαιρετικά γιορτινές και έντονες...
Είσαι φοβερός! Έχω μείνει άφωνος μ' αυτές τις περιγραφές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέχιζε το γράψιμο!